ESWT

Wat?

ESWT staat voor Extra corporele Shock Wave Therapie. Met een speciaal ontworpen toestel worden shockgolven toegediend op een zeer gelokaliseerde plaats. Het toestel heeft in de shockgolfmodule een echografische sonde die de exacte plaats van behandeling in beeld kan brengen.

 

Waarom?

Deze therapie laat toe om volgende aandoeningen te behandelen: 

  • chronische peesklachten (meer dan 6 weken)  bv. chronische achillespees, chronische kniepees, chronische tennis- of golfelleboog, chronische hielpijn door verkalking van het peesblad ter hoogte van de voetzool, chronische schouderpees, chronische overbelasting ter hoogte van de buitenzijde van de heup. 
  • chronische peesproblematiek met inliggende verkalkingen bv. calcifiërende supraspinatustendinitis ter hoogte van de schouder.

     

Hoe?

Na een correcte positionering via echografie wordt met de behandeling gestart. Gedurende de behandeling vragen we u zo weinig mogelijk te bewegen om de exacte locatie te behouden. Eerst wordt gestart met de laagste intensiteit. Het toestel veroorzaakt shockgolven die  als een kloppend gevoel ter hoogte van de pijnlijke zone wordt aangevoeld. Na enkele minuten ontstaat er een pijnstillend gevoel waarna de intensiteit langzaamaan opgebouwd kan worden, steeds binnen uw pijngrens.

Na de behandeling kan er een lokale roodheid ontstaan ter hoogte van de huid met in zeldzame gevallen een kleine bloeduitstorting die zich manifesteert als een kleine blauwe plek. In enkele zeldzame gevallen ervaart de patiënt de dag na de behandeling een lichte toename van de pijnklachten, dit als reactie op de behandeling.

De behandeling neemt ongeveer 20 tot 30 minuten in beslag: ongeveer 10 minuten voor het correct positioneren van de patiënt en 12-tal minuten voor het toedienen van de shockgolven. De behandeling wordt nog tweemaal herhaald met tenminste een 6-tal dagen tussen de behandelingen. De tweede en derde behandeling zijn identiek aan de eerste.

 

Resultaten

De resultaten zijn afhankelijk van de te behandelen zone. In 60 tot 75 procent van de gevallen ervaart de patiënt een duidelijke verbetering of verdwijnen de pijnklachten. Het is belangrijk om te weten dat na een eerste behandeling er slechts in enkele gevallen meteen een duidelijke verbetering te merken is. Het maximale effect komt pas 4 tot 6 weken na de laatste behandeling. Afhankelijk van de te behandelen zone ervaart 25 tot 40 procent van de patiënten geen of weinig beterschap.

 

Kostprijs per sessie

 

ESWT-behandeling

Consultatie

Echografie

Totaal te betalen door patiënt
(=remgeld)

1 zone:        
Normale tegemoetkoming

50 EUR

19,58 EUR

7,36 EUR

76,94 EUR

Verhoogde tegemoetkoming

50 EUR

10,58 EUR

4,88 EUR

65,46 EUR

2 zones:

 

 

 

 

Normale tegemoetkoming

100 EUR

19,58 EUR

7,36 EUR

126,94 EUR

Verhoogde tegemoetkoming

100 EUR

10,58 EUR

4,88 EUR

115,46 EUR