Reumatologie

De reumatologen leggen zich toe op inflammatoire reumatische aandoeningen, aandoeningen waar arthritis of gewrichtsontstekingen op de voorgrond staan. Dergelijke chronische ontstekingen kunnen lijden tot schade aan de gewrichten en verlies van functie. Vaak is er gewrichtszwelling en veel nachtelijke ontstekingspijn met aanhoudende ochtendstijfheid. De meest bekende aandoeningen zijn reumatoïde artritis, ziekte van Bechterew (spondylitis ankylosans) en psoriasis arthritis.

Daarnaast zijn de reumatologen ook gespecialiseerd in de diagnose en behandeling van systeemziekten zoals het syndroom van Sjögren, polymyalgia rheumatica, systemische lupus erythematodus (SLE), sclerodermie, vasculitiden… Dit zijn ook ontstekingsziekten die naast gewrichtsontstekingen ook andere inwendige organen kunnen aantasten.

Als laatste zijn de reumatologen ook gespecialiseerd in het vaststellen en behandelen van osteoporose (botontkalking). Dit gebeurt via een DEXA meting en toont aan hoe dens/sterk het bot is en of dit overeenkomt met de verwachting volgens leeftijd en geslacht. Bij iemand die een breuk heeft gehad (vooral t.h.v. wervel, heup of pols) is dit onderzoek erg nuttig.