Revalidatie na een ruggenmergletsel

Een ruggenmergletsel kan verschillende gevolgen hebben. Een - al dan niet - permanente vermindering van de motoriek (vermogen om te bewegen), een verminderd gevoel en verminderde controle over bepaalde lichaamsfuncties (onder meer blaas-, darm- en seksuele functies). De ernst van het ruggenmergletsel is afhankelijk van de locatie. Een beschadiging van het ruggenmerg ter hoogte van de lage rug kan een verlamming van de benen tot gevolg hebben. Bij een letsel ter hoogte van het ruggenmerg in de nekstreek is er een risico op tetraplegie. In dat geval zijn zowel beide armen als benen verlamd. 

De revalidatie na een ruggenmergletsel is multidisciplinair. Het team bestaat uit kinesitherapeuten, ergotherapeuten, logopedisten, artsen, psychologen, sociale werkers, …. 

Kinesitherapie

 

De kinesitherapeut zal zich vooral richten op het trainen van spierkracht, beweeglijkheid en rompbalans met als doel een zo hoog mogelijk functioneel herstel na te streven. 

In ons centrum werken we met hoog technologische revalidatie apparatuur. Zo streven we naar uitdagende, kwaliteitsvolle en up-to-date therapie. Met toestellen zoals de Lokomat, de Zero-G en de C-mill kunnen de therapeuten u maximaal begeleiden in de gangrevalidatie.

Ergotherapie

 

De ergotherapeut legt de focus op het zo zelfstandig mogelijk functioneren in het dagelijkse leven. De klemtoon ligt dus vooral op:

  • Trainen van een maximale zelfredzaamheid met betrekking tot persoonlijke verzorging, hygiëne en functionele training in functie van uitvoeren van huishoudelijke activiteiten
  • oefenen van transfers zoals in en uit bed komen, in en uit zetel,…
  • informatie over hulpmiddelen en correct gebruik ervan
  • advies over mogelijke aanpassingen thuis en indien mogelijk opstarten van een VAPH-dossier (Vlaams Agentschap voor Personen met een handicap)
  • advies en begeleiding i.v.m. rijgeschiktheid (CARA)
  • advies en begeleiding voor sport, werkhervatting, hobby’s,...